Waarom hebben we snel een nieuwe opvang nodig?
8 jaar geleden is de huidige locatie van De Waggelmannetjes gebouwd als woonhuis, met een kleine aanbouw om 2 tot 3 ZEVMB-kinderen op te vangen. Maar al snel bleek dat de vraag enorm groot was, omdat deze kinderen nergens anders terecht kunnen. Er zijn inmiddels 9 dagopvangplekken en 7 logeerplekken.
De kinderen krijgen 1-op-1 hoogcomplexe verpleegkundige zorg en hebben gemiddeld 3 grote hulpmiddelen: een rolstoel, statafel, buikligorthese of een loopkar. Eigenaresse Youssra is met haar gezin verhuisd naar een huurwoning om hier ruimte voor te maken. Ondanks die stap is er alsnog een groot ruimtegebrek voor zowel de kinderen als medewerkers.
In strijd met gemeentelijke regels
Bovendien is de huidige locatie in strijd met de gemeentelijke regels, vanwege de bestemming ‘Wonen’. Hierdoor mag het huis geen volledige opvang zijn. De gemeente zag de noodzaak van De Waggelmannetjes en heeft daarom uit coulance voor 2 jaar een omgevingsvergunning gegeven. Die vergunning loopt halverwege 2024 af. Dan moeten we dus verhuisd zijn naar een nieuwe locatie.
Alle eisen voor het pand op een rij
Voor ons is een huiselijke en veilige plek essentieel, waar ZEVMB-kinderen het gevoel hebben dat ze op bezoek zijn in plaats van in een zorginstelling. Dit zijn de belangrijkste eisen voor het pand:
Ben je benieuwd naar de volledige details? Bekijk dan de brochure met alle vereisten waar de locatie aan moet voldoen.
Wat maakt de zoektocht zo lastig?
We zijn al ruim 5 jaar op zoek naar een nieuwe locatie. In die tijd hebben we 15 panden bekeken, een kavel gekocht en weer in de verkoop gezet en overwogen om de huidige locatie uit te breiden. Dit was elke keer zonder resultaat om de meest uiteenlopende redenen.
Het grootste obstakel is dat onze dag-, logeer- en vakantieopvang niet aan de wettelijke kaders voldoet, omdat de functie ‘wonen’ ontbreekt. Vanwege de dagopvang worden we gezien als bedrijf en kinderopvang, maar vanwege de incidentele 24-uurszorg als woning en/of zorginstelling. Daarom mogen we ons niet vestigen in een bedrijfspand of woonwijk.
Andere tegenslagen
En zo zijn er nog veel meer redenen waarom het tot nu toe niet lukte:
- Het ontbreken van de juiste bestemming
- Geen medewerking vanuit de gemeente en/of Provinciale Staten
- De geluidszone Schiphol: vanwege geluidsoverlast mogen in dat gebied geen nieuwe maatschappelijke voorzieningen komen
- Industrieterreinen
- Gasleiding
- Te dicht bij snelwegen
- Geen gunning
- Overbiedingen
- Beperkt geschikt aanbod
Help ons aan een nieuwe locatie!
Daarom roepen we nu jouw hulp in om met spoed een geschikte locatie te vinden. Let op: het gaat hier niet om de financiering, maar echt alleen om een pand. Heb jij een perfect pand voor ons in je vastgoedportefeuille of weet je er een? Laat het ons weten! Neem contact op met Sophia Bouman van Estea via 0318 – 64 17 27 of info@estea.nl.
Het verhaal achter De Waggelmannetjes
De Waggelmannetjes bestaat dankzij ervaringsdeskundige en verpleegkundige Youssra. Zij had zelf 11,5 jaar een dochter met een ZEVMB. Tijdens haar leven merkte Youssra dat de reguliere opvang onvoldoende was, omdat 1-op-1 hoogcomplexe verpleegkundige zorg noodzakelijk was. Haar dochter kon nergens terecht. Daarom begon ze zelf een geschikte opvang.
En dat was en is broodnodig. Uit een onderzoek van HHM blijkt namelijk dat er op dit moment een tekort is van 6000 logeerplekken voor deze kinderen. Bovendien zijn er referenties van onder andere Zilveren Kruis, het Emma Kinderziekenhuis (Amsterdam UMC, locatie AMC), het Jeroen Pithuis, het programma Wij zien je Wel en de kinderrevalidatieartsen in Amsterdam. Zij benadrukken stuk voor stuk de noodzaak van het voortbestaan van De Waggelmannetjes.