Nieuwsbrief oktober 2019

Blije gezichten

Wij genieten enorm van alle blije gezichten bij de Waggelmannetjes. Alle kinderen krijgen dagelijks veel activiteiten aangeboden van hydrotherapie/ zwemmen tot aan massages, fysiotherapie/sport, muziek/ geluiden, snoezelen, spel en school. 

Zwembegeleider(s)

Voor de zomervakantie kwam Melissa bij ons als zwembegeleider. Helaas had zij geen tijd meer. Sindsdien is Diana bij ons op de vrijdagochtend. Zij zwemt met de kinderen door het zwembad. Ze oefenen de borstcrawl, schoolslag, kikkervoeten en drijfvaardigheden. Een aantal vindt het zo fijn in het zwembad dat zij in slaap vallen of juist zo actief worden dat er een groot waterpretpark ontstaat! Wij zijn druk bezig om ervoor te zorgen dat er na de herfstvakantie nog een zwembegeleider bij komt voor de maandag of dinsdagochtend en hopen dat dit snel lukt.

 

Nieuwe medewerkers en oude medewerkers

Shameen is na haar verlof een paar dagen bij ons geweest, maar het zal nog lang duren voordat Shameen weer helemaal begint. Wij hopen dat zij begin 2020 weer bij ons aan de slag kan. Laura zal vanwege haar meerlingzwangerschap helaas heel veel eerder 'moeten' stoppen. Gelukkig starten verpleegkundigen Anastasia en Charlotte bij ons. Anastasia begint halverwege november en Charlotte begin december. Linda blijft ons incidenteel en standaard tijdens de logeerweekenden helpen

De 'R' in de maand!

Bah, het is oktobe'R' en dat is te merken. Snottebellen, hoesten en veel sputum. Het Waggelmannetjesteam is druk in de weer met alle kindjes die zo gevoelig zijn voor die 'R'. We doen veel handelingen om van het slijm af te komen: slijmevacuatie. Dit varieert van vernevelen met zoutwater en/ of medicatie en soms antibiotica tot tapotage, comprimeren, uitzuigen en houdingswisselingen. Soms is er ook zuurstof nodig of wordt de zuurstof gegeven dmv een hoge flow warme, vochtige lucht: de optiflow. Neusspray zoutoplossing of tijdelijk xylometazoline kan helpen tegen het slijm in de neus/ keelholte. Wat qua houding goed kan helpen is om een kindje met het hoofd tijdelijk meer naar beneden te leggen in trendelenburg-houding of op een grote yogabal. Zo kan het slijm wat meer naar boven en lukt het een kindje om het slijm weg te werken. Vernevelen maakt het slijm wat dunner, losser, het lost iets op en/ of zorgt ervoor dat de longblaasjes meer open worden gezet waardoor de zuurstof in de ingeademde lucht makkelijker kan worden opgenomen door de longblaasjes en vervolgens kan worden opgenomen in het bloed.

Scholing

Wij hebben op 29 en 30 oktober onze jaarlijkse scholing voor al onze voorbehouden -en risicovolle verpleegkundige handelingen. Let erop dat wij daarom op dinsdag 29 oktober geen zorg bieden en druk aan het studeren zijn! Na de scholing zullen wij weer helemaal up-to-date zijn. Jade is bijna bevoegd en bekwaam voor de handeling chronische beademing en kan dan voor alle kinderen van de WM zorgen. Super! In november zullen wij weer een simulatie doen en een korte herhaling reanimatie. Wij weten niet wat ons te wachten staat tijdens de simulatie en moeten ter plekke beoordelen en handelen naar de situatie. Dit zorgt ervoor dat wij van onszelf en elkaar zien en leren, maar ook alert blijven op dergelijke situaties en weten hoe te handelen.

Jaarlijkse Open Dag/ activiteitendag zaterdag 5 oktober 2019

Wat een geweldige dag hebben wij weer gehad! Doordat wij dit jaar onze feestelijke dag op een zaterdag vierden, waren bijna alle papa's, mama's, broertjes en zusjes aanwezig. Net als ieder jaar waren er ook ZEVMB kinderen van buiten de Waggelmannetjes aanwezig. Wij hebben veel genoten van het weer. Het was droog en met een terrasverwarmer goed te doen. Er waren veel lekkere hapjes, drankjes en overheerlijke taarten. Het springkussen en de paarden met de huifbedden van De Vosjes waren favoriet, maar ook de clowns, de Mimakkers met hun megagrote zeepbellen waren niet te missen en druk met alle kinderen. De fotograaf heeft vast prachtige foto's kunnen maken. Deze ontvangen wij binnenkort van de fotograaf. Bedankt stichting 2-CU voor de mogelijkheid om met de kinderen te huifbedrijden! Volgend jaar weer! Wij hebben met stichting 'De Vosjes' (huifbedrijden) al een datum geprikt:........Noteer allen in de agenda.......ZATERDAG 27 JUNI 2020 Open Dag/ Feestdag bij De Waggelmannetjes!

 

Nieuw vervoersbedrijf en onze 'eigen' bussen!

Per 3 november zal de Waggelmannetjes met het vervoersbedrijf Amsterdams Vervoer Collectief gaan rijden. Wij hebben dan eindelijk eigen bussen met ons logo erop. De bussen zijn van alle gemakken voorzien en geschikt voor begeleiders en 4 kinderen met rolstoel en toebehoren. Er is Climate control of extra verwarming als de bus in de winter open staat, zodat de temperatuur in de bus constant blijft, stopcontacten zodat wij ook in de bus stroom hebben, een kastje met verpleegtechnische benodigdheden, alcohol en zuurstof. Heel erg fijn! Er zullen vaste chauffeurs rijden waaronder Joseph, Freuwini en incidenteel Sjaan of anderen. De 'regels' voor het vervoer blijven hetzelfde. Er wordt met ouders altijd een tijdsindicatie afgesproken voor ophalen en thuisbrengen. Wanneer er een nieuw kindje bij de WM begint is het de eerste week soms even zoeken naar het juiste haal en brengmoment. Alle ouders krijgen ongeveer 10-15 minuten van tevoren een berichtje. Het is de bedoeling dat alle kinderen klaar staan. Op het moment dat wij bij alle kindjes 10 minuten moeten wachten betekent dit dat wij 40 minuten uitlopen. Dit is best lang en onprettig voor een aantal kinderen. Bij ziekte of een andere reden dat uw kind niet mee kan met het vervoer kan er contact worden opgenomen met Youssra of Sally. Graag voor 7.00 uur 's morgens.

Wat we nog wel opmerken is dat wij onze nieuwe bussen echt prachtig vinden, maar uhm, de 'unicorn' bus van 1 van onze kinderen (zie foto) daar kunnen wij niet aan tippen. Die  ziet er helemaal geweldig uit! 

Waggelklas

In de Waggelklas met Tanja zijn alle kinderen druk bezig. Dit schooljaar was het eerste thema "Dit zijn wij' uit het programma Sil op School, waarin iedereen werd voorgesteld, waarin de klas werd besproken en waarin werd verteld wat er op school wordt gedaan. Ze kijken, luisteren, voelen, ruiken, knutselen en leren er veel woorden bij. Ook de spraakcomputer wordt veel gebruikt. Elke keer beginnen zij met het liedje van De Waggelmannetjes. Daarna kijken zij wat voor weer het is en welke dag van de week. De kinderen herkennen de regelmaat en reageren hierop. De Waggelmannetjes heeft nu een eigen lokaal met een smartbord. Langzaam wordt de klas gevuld met eigen werkjes, foto's en een meetlat. Het lijkt al een echt klaslokaal.  De kinderen in de klas komen uit verschillende landen en daarom hebben zij verschillende landen bekeken op het digibord en gesproken over de verschillen en overeenkomsten. Flip de Beer was op bezoek. Hij ging bij de kinderen thuis logeren met zijn rode koffer met witte stippen. In het dagboek konden de ouders, broers, zussen en kinderen foto's plaatsen en vertellen wat zij hebben gedaan. Er is ook een prachtige regenboog van handen gemaakt en nog veeeeel meer.........

Rouw en verlies

NIK: Als je hoort dat jij, je kind, broer of zus ongeneeslijk ziek is, staat de wereld stil. Alles wat je normaal in het leven doet, raakt op de achtergrond. Er is onzekerheid over het nu en straks. Je maakt je zorgen en vraagt je misschien af waarom jou of jullie gezin dit overkomt. Aan de andere kant ben je bewust of onbewust op zoek naar lichtpuntjes. Wat is juist nu belangrijk, wat geeft kracht? Welke lichtpuntjes zijn er in alle onzekerheden?

Iedereen heeft zijn eigen manier om met deze situatie om te gaan. Naast familie en vrienden zijn er hulpverleners die je kunnen ondersteunen en met je mee kunnen denken. Dit is bijvoorbeeld een rouw- en verliesbegeleider of geestelijk verzorger. Bij deze professionals kun je terecht met allerlei vragen over het leven, over ziek zijn en de dood. Je kunt praten over je zorgen en angsten, over hoe het vol te houden of over het uitvoeren van (religieuze) rituelen, et cetera. Lees er meer over in het interview met rouwspecliast Leoniek van Maarel en geestelijk verzorger Hans Evers op de website van het Netwerk Integrale Kindzorg (NIK). https://www.kinderpalliatief.nl/

Wil je contact met een geestelijk verzorger of rouw- en verliesbegeleider? Dan is dat absoluut niet gek. Als ouder van een chronisch zieke zoon of dochter komt er ontzettend veel op je af. De zorg is al intensief, maar je wordt ook opeens geconfronteerd met allerlei (levens)vragen waar je misschien eerder nooit over nagedacht hebt. Het kan fijn zijn om hierover te praten en vragen kunnen misschien worden beantwoord. De Waggelmannetjes is aangesloten bij het NIK. Sally of Youssra kunnen u hiervoor aanmelden via de netwerkcoördinator van het NIK.

Herfst(knutsels)