Zintuigen prikkelen door te snoezelen
ZEVMB-kinderen hebben niet alleen een lichamelijke beperking, maar zijn vaak ook (gedeeltelijk) doof en/of blind. Hoe zorgen we bij De Waggelmannetjes dat deze kinderen toch geprikkeld worden? Dat doen we onder andere door te snoezelen.
Wat is snoezelen?
Bij snoezelen draait het om het prikkelen van de zintuigen. Snoezelen gebeurt bijvoorbeeld met rustgevende beelden en/of muziek, door te schommelen of lucht te blazen, met geuren of door in een bak met zand of knikkers te voelen. Bij De Waggelmannetjes hebben we een snoezelruimte waar dit kan. Hierbij prikkelen we het gehoor, het zicht, het gevoel, de reuk en de smaak. Het helpt ZEVMB-kinderen om te ontspannen of juist te ontwikkelen, hun gevoelens te uiten en contact te leggen.
Waarom snoezelen?
Het doel van snoezelen is een betere kwaliteit van leven en zinvollere relaties. Ook draagt het bij aan de sensorische ontwikkeling van ZEVMB-kinderen. Daarnaast hebben sommige kinderen moeite met prikkels verwerken. Voor hen is snoezelen een vorm van therapie. Want juist door bepaalde prikkels dagelijks gedoseerd en terugkerend toe te dienen, leren ze ermee omgaan. Snoezelen heeft vele positieve effecten, zoals:
- Gevoelens optimaliseren
- Zorgen voor een dialoog tussen kind, naaste of zorgverlener en de omgeving
- Een gevoel van geborgenheid en veiligheid geven
- Voor ontspanning zorgen
- Verveling tegengaan
- Beter contact leggen
- Verbeteren van ervaringen via zintuigen
Bij elkaar zorgt dit voor minder angst, onrust en/ of agressie, waardoor bijvoorbeeld minder kalmerende medicatie of anti-epileptica nodig is.
Hoe werkt snoezelen?
Snoezelen kan op vele manieren. Bij De Waggelmannetjes gaat het om onder andere:
- Muziektrilbed
Op het muziektrilbed kunnen dove of slechthorende kinderen door de trillingen de muziek beleven/ waarnemen. Zo hadden we een kindje dat altijd op haar buik ging liggen en met haar handje op het trilbed naar de muziek luisterde.
- Licht/ donker en kleuren onderscheiden
Blinde kinderen kunnen vaak wel licht van donker onderscheiden en reageren op licht en donker. Hier stimuleren we ze mee. Zeer slechtziende kinderen kunnen soms bepaalde kleuren beter waarnemen. Dan gebruiken we die kleuren om te stimuleren.
- Zwemmen
Bij De Waggelmannetjes hebben we een hydrobad, waarin de zwembegeleider elke week met de kinderen gaat zwemmen. Omdat het lichaam in het water gewichtloos is, wordt het makkelijker om te bewegen. En het warme water voelt heel fijn, waardoor kinderen ontspannen. Het ene kind veroorzaakt een volledig waterpretparadijs in de badruimte en het andere kind neemt een foetus-houding aan en valt in slaap.
- Massages
ZEVMB-kinderen hebben vaak veel spanning in hun lichaam, bijvoorbeeld door spasmen en epileptische aanvallen. Daarom is het heel belangrijk om het lichaam regelmatig goed te laten ontspannen. Daar zorgen onze masseuses voor, die elke 2 weken naar De Waggelmannetjes komen.
- Liggend spelen
Dit gebeurt in een (bed)box, op een speelkleed of in een bed, waarbij de kinderen meestal op hun rug liggen. We stimuleren ze met glimmende materialen en materialen met een groot contrast. Denk aan diverse lapjes stof, babyboekjes, belletjes (of ander speelgoed met geluidseffecten) en knuffels, die we regelmatig vernieuwen. Als verpleegkundigen bieden wij dit materiaal actief aan en als dat mogelijk is, kunnen de kinderen het zelf aanraken of grijpen.
- Bakken en koken
We bakken en koken regelmatig de lekkerste dingen. Bijvoorbeeld iets dat bij het seizoen past of gewoon iets dat heerlijk is. De kinderen beleven het op hun eigen manier: van groente oogsten, samen met de verpleegkundige snijden of mixen en zelf proeven tot alleen voelen en ruiken. Net wat ze kunnen en wat bij ze past.
- Prikkels van buiten
Snoezelen gebeurt niet alleen binnen, maar ook buiten tijdens het wandelen. Denk aan het voelen van wind, gras, zon, regen en sneeuw. En het horen van verkeer, zoals trams, vrachtwagens en vliegtuigen. Ook het horen van vogels, kikkers, spelende kinderen en geritsel van bladeren of riet vallen hieronder.
Wil je meer weten over onze snoezelruimte en hoe we ZEVMB-kinderen prikkelen? Neem contact met ons op. We staan voor je klaar!