Al sinds 2019 zet verpleegkundig zorgmanager Sally El-Bestawi zich met hart en ziel in voor De Waggelmannetjes. Van collega’s coachen tot contact houden met ouders, en van artsen in het ziekenhuis adviseren tot de administratie bijhouden: haar werk is enorm afwisselend. “Dat maakt het leuk en uitdagend.”
Van psychiatrie naar ZEVMB
Toen ze bij De Waggelmannetjes kwam werken, maakte ze voor het eerst kennis met ZEVMB-kinderen. Sally: “Hiervoor werkte ik met patiënten in de psychiatrie. Maar ik wist altijd al dat ik meer wilde dan alleen aan het bed staan. Het organisatiestuk trok me aan. Toen ik op zoek ging naar een baan die daarbij paste, was dat toevallig hetzelfde moment dat Youssra iemand nodig had. Via de online vacature ben ik hier terecht gekomen. Ik was meteen enthousiast.”
Groei naar volwaardige opvang
In haar begintijd was De Waggelmannetjes een stuk kleiner. “We moesten toen echt op zoek naar kinderen om op te vangen, terwijl we nu wachtlijsten hebben. In de afgelopen jaren zijn we een volwaardige en professionele dag- en logeeropvang geworden. Dat zie je niet alleen aan de groei van het aantal cliënten en verpleegkundigen, maar vooral aan de kwaliteit. Dat vind ik heel leuk om te merken”, vertelt Sally.
Stageprogramma opzetten
Haar eigen kennismaking met ZEVMB-kinderen inspireerde haar om een stageprogramma op te zetten voor afstudeerders van hbo Verpleegkunde. “ZEVMB is een heel onbekende doelgroep. Ook zien hbo’ers gehandicaptenzorg vaak als saai. Daarom vond ik het belangrijk om te laten zien hoe leuk, complex en uitdagend de ZEVMB-zorg is”, legt Sally uit. Het is tot nu toe een groot succes. “Alle stagiair(e)s van de afgelopen jaren waren erg positief. Ze leerden veel in korte tijd: kennis en ervaring die ook op een volgende werkplek heel waardevol is. En we hebben er een aantal goede verpleegkundige collega’s aan overgehouden.”
Aansluiten bij ouders
Daarnaast heeft ze veel contact met de ouders van de kinderen. Sally: “Dat geeft me veel voldoening en maakt het dankbaar werk. Ouders overspoelen ons regelmatig met complimenten, omdat hun kind zo’n leuke dag had bij ons of omdat ze zelf even konden bijkomen. Als een ouder erdoorheen zit, kijken we altijd of we iets extra’s kunnen doen. Bijvoorbeeld het kind een nachtje opvangen. Door onze kleinschaligheid zijn we hier flexibel in. Heel fijn.”
Aan de andere kant ziet ze ook hoe moeilijk het voor ouders is om hun kind zo ziek te zien en achteruit te zien gaan. “Wij zien signalen en monitoren het kind, waardoor we ouders kunnen adviseren wat het beste voor hun kind is. We werken zo goed mogelijk samen met het gezin om beide een betere kwaliteit van leven te geven. Dat is soms ingewikkeld, maar ook leuk om met het team een manier te vinden om aan te sluiten bij de ouders.”
Met het ziekenhuis samenwerken
Wat haar verder energie geeft, is het contact met specialisten in het ziekenhuis. “Zij zien de kinderen af en toe en vooral als het slecht met ze gaat. Doordat wij ze door en door kennen, zien we manieren om preventief in te grijpen, bijvoorbeeld bij veel last van slijm. Artsen vertrouwen steeds meer op ons oordeel, waardoor we sneller kunnen schakelen. Zo regelen we nu sneller antibiotica, waardoor een kind niet uren in het ziekenhuis hoeft te wachten”, zegt Sally trots.
Bovendien bereikte ze samen met het team een mooi resultaat met bloedtransfusies. “Een kind moet voor een bloedtransfusie elke maand 2 dagen naar het ziekenhuis. Dat is zoveel gedoe. Daarom hebben we ons ingezet om het voor iedereen goed te regelen. Onze verpleegkundigen hebben in het ziekenhuis de handelingen van de eerste opnamedag geleerd. Die doen we nu bij De Waggelmannetjes. Daardoor hoeven de ouders alleen op de tweede dag nog maar 2 uurtjes in het ziekenhuis te zijn voor de transfusie zelf. Een mooi voorbeeld van een goede samenwerking tussen ons, het ziekenhuis en de ouders, waardoor de kwaliteit van leven van het kind en het gezin verbetert.”
Kinderen het belangrijkst
Hoewel de samenwerking met artsen en ouders soms voor frictie zorgt, haalt Sally er veel voldoening uit. “Natuurlijk is het frustrerend als iets niet meteen lukt. Maar dan zoek ik een ander ingangspunt om het toch voor elkaar te krijgen, zodat er uiteindelijk iets moois uit voortkomt. Ik stort me er vol op en zet me met hart en ziel in. Dat verdienen de kinderen”, vertelt ze met een lach.
De kinderen zijn voor haar dan ook het allerbelangrijkst. “Ze betekenen ontzettend veel voor mij. Ik ken ze door en door, waardoor ik ze goed aanvoel. Ze geven superveel liefde en het is zo leuk als ze terugcommuniceren. Ik maak graag grapjes en geef ze gekke bijnamen.” Ondanks haar vele managementtaken geeft ze nog steeds directe zorg aan de kinderen. “Dat vind ik de beste manier om een bedrijf te runnen. Zelf meewerken in de praktijk, zodat je precies weet waar de knelpunten liggen.”
Trots op het team
Sally’s hoogtepunt van de afgelopen maanden was de Open Dag. “Zo mooi hoe niet alleen Youssra, maar ons hele team in het zonnetje werd gezet. De ouders gaven mooie complimenten en waren ons erg dankbaar. Die erkenning voor iedereen is fantastisch”, legt ze uit.
“Sowieso ben ik supertrots op ons team. Deze zomer was het erg druk door de vakantieopvang, vakanties van collega’s en uitval door ziekte. Ondanks alles lukte het elke keer weer om het rooster rond te krijgen. Heel fijn om daarna te zeggen: we hebben keihard gewerkt en daarmee mooie momenten voor de kinderen en hun gezinnen mogelijk gemaakt. Met alle tegenslagen hebben we dat toch voor elkaar gekregen. Dat geeft mij energie.”