Hoe krijgt je kind een verkoudheid?
Verkoudheid wordt veroorzaakt door veel verschillende virussen. Als je kind een aantal keren achter elkaar verkouden is, gaat het dus elke keer om een ander type virus. Die verkoudheidsvirussen verspreiden zich via vochtdruppeltjes in de uitgeademde lucht, die anderen weer inademen. Daarnaast kun je het overdragen via de handen.
De symptomen bij ZEVMB-kinderen
Een verkoudheid leidt in het algemeen tot de volgende symptomen:
- Pijnlijk of rauw gevoel in de neuskeelholte
- Snotteren
- Neusverstopping
- Keelpijn lager in de keel
- Hoesten
- Soms heesheid
Helaas zien we bij ZEVMB-kinderen vaak dat ook de lagere luchtwegen (luchtpijp en longen) mee gaan doen, waardoor (ernstige) benauwdheid kan ontstaan. Of een kind kan het slijm niet goed ophoesten, wat uiteindelijk leidt tot een longontsteking. Bij De Waggelmannetjes doen onze verpleegkundigen er alles aan om dat te voorkomen, door de juiste interventies in te zetten en alert te zijn op tekenen van een (virale) longontsteking.
Wat te doen als je kind verkouden is? 8 tips
Als ouder of verzorger sta je gelukkig niet machteloos bij deze symptomen. Je kunt namelijk van alles doen om je ZEVMB-kind te helpen als hij of zij verkouden is. Hieronder lees je onze 8 beste tips.
1. Gebruik een neusspray
Als je kind een verstopte neus heeft, helpt het om een neusspray met zoutoplossing te gebruiken. Zit de neus erg verstopt? Dan is een neusspray met xylometazoline aan te raden. De stof xylometazoline zorgt ervoor dat de zwelling van het slijmvlies in de neus minder wordt, waardoor je kind vrijer kan ademen.
Overleg wel altijd eerst met de (huis)arts als je van plan bent om xylometazoline voor het eerst bij je kind te gebruiken. Soms is er namelijk sprake van een contra-indicatie, waardoor jouw kind xylometazoline niet mag gebruiken. Vraag in dat geval of de arts een idee heeft voor een alternatief medicijn.
En let op met xylometazoline: je mag dit type neusdruppels niet vaker dan 3 keer per dag en niet langer dan 7 dagen gebruiken. Bij langer gebruik kan die stof namelijk de slijmvliezen beschadigen. Een klein kind van 2 jaar of jonger mag xylometazoline alleen op recept krijgen.
2. Vernevel met een zoutoplossing of medicatie
Dit kan met een vernevelapparaat, waar je een zoutoplossing of medicatie op advies van de arts in doet. Als je kind niet zo’n apparaat heeft, douche je hem of haar in een afgesloten badkamer. Daardoor kan je kind stomen. Dat voelt lekker ontspannen en maakt het slijm los. Zo pak je het aan:
- Ga met je kind in de badkamer en doe de deur dicht
- Zet 10 tot 20 minuten de warme douche aan
- Is je kind klein en licht van gewicht? Dan kun je ook 20 tot 30 minuten met hem of haar in bad zitten
3. Zorg voor voldoende frisse lucht
Droge en warme lucht irriteert de slijmvliezen, waardoor de klachten erger kunnen worden. Daarom is het een goed idee om veel te ventileren en zo voor voldoende frisse lucht te zorgen. Ook luchtbevochtigers helpen hierbij. Doe hier voor ZEVMB-kinderen afgekoeld gekookt water in en ververs het water elke 24 uur.
4. Maak gebruik van de juiste lichaamshouding
Kan je kind niet of nauwelijks zelf bewegen? Dan help je hem of haar door de zwaartekracht het werk te laten doen. Dit heet houdingsdrainage. Met de juiste lichaamshouding verplaatst het slijm zich naar de centrale luchtwegen, waar je het wegzuigt of je kind het kan ophoesten. Zo pak je het aan:
- Zet de sondevoedingspomp even uit en/of zorg dat je kind minimaal een half uur van tevoren niet meer heeft gegeten of gedronken
- Zorg dat de borst van je kind lager is dan de heupen
- Kies altijd voor een houding die bij je kind past: op de zij of buik
- Zorg voor een houding waarin je kind zich niet kan verslikken
- Leg je kind bijvoorbeeld voorover op de buik of zij op een grote yoga- of skippybal
- Of zet het bed in Trendelenburg-houding, waardoor je kind met het hoofd schuin naar beneden ligt
5. Zuig je kind vaker uit
Heb je een uitzuigapparaat? Zuig je kind dan wat vaker uit dan normaal, omdat er meer slijm en snot ontstaat. Als je niet zo’n apparaat hebt, ga dan even langs de drogist. Daar kan je een aspirator-neusjesreiniger kopen. Daarmee zuig je het snot en slijm zelf handmatig uit de neus- en keelholte weg.
6. Zet een PEP-masker in
PEP staat voor Positive Expiratory Pressure. Met een PEP-masker ademt je kind uit tegen een weerstand, zodat er druk in de longen wordt opgebouwd. Daardoor komt de lucht beter achter het slijm en kan je kind het slijm beter omhoog werken. Je gebruikt een PEP-masker op advies van de arts. Soms helpt het ook om met holle handen op de borst of bovenrug te kloppen. Daarnaast kun je tegendruk geven in de vorm van compressie.
7. Zorg voor veel rust
Voor een ZEVMB-kind is een verkoudheid net als een flinke griep. Om te herstellen, heeft je kind veel rust en meer slaap nodig. Leg je kind daarom wat vaker op bed dan normaal en zorg voor kalmte in huis. Hoe meer rust je kind krijgt, hoe eerder hij of zij beter wordt.
8. Let extra op hygiëne
Met een goede hygiëne zorg je ervoor dat het virus zich zo min mogelijk verder verspreidt. Was regelmatig je handen en maak meerdere keren per dag deurkrukken en kranen schoon. Neem ook de grepen van veelgebruikte keuken- en badkamerkastjes en -lades mee. Zo geef je het virus geen kans om rond te gaan.
Heb je vragen of hulp nodig bij de verkoudheid van je ZEVMB-kind? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!