Wat doe je als een ouder door een medisch noodgeval tijdelijk niet voor haar ZEVMB-kinderen kan zorgen? Bij De Waggelmannetjes is daar maar 1 antwoord op: we doen er alles aan om deze kinderen op te vangen. Dat is dan ook precies hoe het ging toen dit gebeurde. 4 weken lang verzorgden we noodopvang voor 2 kinderen. Lees mee en ontdek hoe we dit aanpakten.
Spoedoperatie
Het begon met een melding van de cliëntondersteuner en de moeder van het gezin. Ze moest met spoed geopereerd worden. Zonder deze operatie zou ze ernstige, onherstelbare schade oplopen, waardoor ze niet meer voor haar kinderen zou kunnen zorgen. De vader werkt fulltime en kon de zorg niet op zich nemen. In eerste instantie leek dit gezin 2 weken noodopvang nodig te hebben, maar al snel breidde de aanvraag uit naar 4 weken.
Kinderen met hoogcomplexe zorgvraag
Het gezin heeft namelijk 2 kinderen met een zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperking (ZEVMB). Daarom hebben beide kinderen een hoogcomplexe zorgvraag. Het ene kind heeft nachtelijke ademhalingsondersteuning nodig, terwijl het andere afhankelijk is van een tracheacanule en regelmatig zuurstof nodig heeft. Dit vraagt 24 uur per dag om intensieve zorg. We moesten dus snel en passend reageren.
Samenwerken met de thuiszorg
Het was duidelijk dat het hier om een noodgeval ging en dat we snel moesten schakelen. Er volgde een intensief proces waarin ons team samenwerkte met de thuiszorg van het gezin. Op die manier konden we de zorg voor de kinderen goed organiseren. Onze rol was om de directe verpleegkundige zorg te regelen en om onze ruimte en zorginstelling beschikbaar te stellen.
Het thuiszorgteam kwam bij ons op locatie om de zorg voor de kinderen te leveren op de momenten dat wij dat zelf niet konden doen. Het voelde een beetje als ‘logeren met je eigen pgb’er’, waarbij we de zorg en de ruimte op elkaar afstemden. Zo kregen de kinderen precies de zorg die ze nodig hadden.
Naar de eigen dagopvang
Wat de situatie ingewikkeld maakte, is dat een van de kinderen normaal niet naar de dagopvang van De Waggelmannetjes gaat. Dit kind maakt gebruik van een eigen dagopvang. We waren enorm blij dat zij met ons wilden meedenken. Daardoor hebben we geregeld dat het kind elke dag naar de eigen dagopvang kon met rolstoelvervoer, ondanks dat dit op een later tijdstip dan gebruikelijk was. Bedankt Stichting Omega en vervoersbedrijf AVC voor jullie flexibiliteit en bereidheid om hier een oplossing voor te vinden!
Dankbaar en trots
Dit was zeker geen makkelijke situatie. We hebben er veel uren ingestoken om alles voor het gezin te regelen. Het voelde goed om samen met het team een oplossing te vinden. Ook kwamen er veel extra werkuren en nachtdiensten bij kijken, zowel voor ons als onze partners in de zorg. Maar wat was het de moeite waard. Het gezin was enorm dankbaar voor alle steun.
Het mooiste van dit alles? We beseffen weer dat zorg niet alleen draait om medische handelingen en praktische ondersteuning. Het gaat om mensen verbinden en creatieve oplossingen vinden. Dankzij de kracht van samenwerking en flexibiliteit maken we met elkaar het verschil voor de mensen die dat het hardst nodig hebben. Daar zijn we trots op. We did it!